<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d11938511\x26blogName\x3dVjay\x27s+club\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLACK\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://vjockey.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_US\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://vjockey.blogspot.com/\x26vt\x3d2063663167565333136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Vjay's club

Wednesday, September 21, 2005

Mea coolpix...


(cyber)shooting

Τον τελευταίο καιρό - και συγκεκριμένα από τότε που ήρθε στον κόσμο η κόρη μας - ψάχνω να βρω μια καλή ψηφιακή φωτογραφική μηχανή για να διασώσω μερικές μικρές στιγμές της -διαψεύδοντας το Σταμάτη Ζαμπονάκη-Σπανουδάκη που είπε για "τη στιγμή που περνά και χάνεται"- αλλά και για λίγο πιο επαγγελματικές χρήσεις.

Αναζητώντας απόψεις άλλων ερασιτεχνών και επαγγελματιών, σε αμέτρητα posts ελληνικών και ξένων fora αλλά και σε sites με συγκριτικές δοκιμές, έπεσε το μάτι μου στη διαπίστωση ενός μέλους του ελληνικού πολυσυλλεκτικού site Digital Photography.

Σε γενικές γραμμές έλεγε ότι ο φωτογράφος του 1960 αγόραζε ένα σώμα φωτογραφικής κι ένα φακό και περνούσε με αυτά 30 χρόνια. Σήμερα αλλάζουμε εξοπλισμό κάθε εξάμηνο.

Εντάξει ακούγεται λίγο υπεραπλουστευμένο, μοιρολατρικό και θυμίζει κάτι από "τι καλά τότε που είχαμε λάμπες πετρελαίου", αλλά βγαίνοντας στη γύρα για να αγοράσω ψηφιακή ένιωσα λιγάκι παγιδευμένος σε μια λούπα επίπλαστων "τεχνολογικών καινοτομιών" (όπως αρέσκονται να γράφουν στα φυλλάδιά τους οι εταιρείες).

Megapixel (που αυξάνονται και εθίζουν), CCD, CMOS, prosumer, D-SLR. Όροι και κατασκευάσματα που κάνουν την ενασχόληση με τη φωτογραφία να ακούγεται και να φαίνεται σαν το Battlestar Galactica.

Meanwhile, οι πιστωτικές αναστενάζουν...

Αλήθεια, εσείς με τί φωτογραφική σταματάτε το χρόνο;

24 Comments:

Blogger Areth said...

Με τέτοια κορίτσια που έχεις, και φωτογραφική τριάντα ετών να αγοράσεις, ο χρόνος θα πάθει την πλάκα του, δε θα ξέρει πού να πρωτοσταματήσει;)

12:50 PM  
Blogger spyros said...

Σ' ευχαριστώ Αρετή.
:-)

1:00 PM  
Blogger CrazyMonkey said...

Και με το κινητό σου να τις βγάζεις, πανέμορφες θα είναι.
Δεν ξέρω από μηχανές να βοηθήσω. :(
Εξυπνος τίτλος ;)

2:01 PM  
Blogger Marina said...

Εχω μία πολύ λειτουργική ψηφιακή μηχανή, χωρίς πολλά σούπερ-ντούπερ κουμπάκια κλπ επάνω της..Είναι μία NIKON E4600 Coolpix τίποτα flashy, που όμως με έχει βγάλει ασπροπρόσωπη πολλές φορές. Ο σύζυγός μου έχει μία φοβερή Olympus, πανάκριβη και που την τελευταία στιγμή τον αδειαζει γιατί είναι πολύ ευαίσθητη, δεν θέλει να την ακουμπάς πολύ γιατί χαλάει..πιό πολλά έχει δώσει για επισκευές παρά για φωτογραφήσεις.. Η δική μου έχει πέσει κάτω στο μάρμαρο και δεν έπαθε τίποτα..ενώ η δική του΄ έτσι και την κρατήσεις λάθος...τέζα. ΝΙΚΟΝ και πάλι ΝΙΚΟΝ.

2:14 PM  
Blogger spyros said...

Ενδιαφέρον...

2:22 PM  
Blogger spyros said...

Thanks cm!

2:25 PM  
Blogger Art Attack said...

Νομιζω μια Mercedes ειναι μια πολυ καλη περιπτωση.Αλλα και παλι αν σου βγαινει
πολυ ακριβα και η ADIDAS ειναι μια χαρα!

2:27 PM  
Blogger spyros said...

@αρτ: Καταλαβαίνω τι εννοείς. Κι εγώ περίπου αυτό ήθελα να πω. Γαμώ τις μάρκες γαμώ. (Όχι αυτές του Καζίνο, τις άλλες που είναι πιο επικίνδυνες)

2:34 PM  
Blogger Mr.Folios said...

Εδω κοιταξες?
http://www.dpreview.com/

Γραψε για τι χρηση τη θελεις, ποσα θελεις να δωσεις και για τι χρηση προοριζονται οι φωτογραφιες.

2:42 PM  
Blogger spyros said...

Έγκυρος!

Το έχω κοιτάξει, αλλά αντί να με ξεμπερδέψει μου τα έκανε μαντάρα. Πάντως όλες οι αναλύσεις του είναι διεξοδικότατες μέχρις εμετού.

2:46 PM  
Blogger Alberich said...

Άσχετο
Σταμάτης Ζαμπονάκης lol
Επίσης μετά από τόσους μήνες έκανα click στο "τί είναι VJ" με αποτέλεσμα να ψάξω λίγο και να κατεβάσω το Demo από αυτό: arKaos VJ. Φοβερά πράγματα.Έχω κολλήσει!

2:59 PM  
Blogger spyros said...

Χε! Εχει μεγάλη ιστορία η Arkaos, με το VJing.
Εγώ χρησιμοποιώ πια το Resolume. Εκεί να δεις γλέντια!

3:03 PM  
Blogger Πάνος said...

Χρησιμοποιώ μια "εκπληκτική" ΝΟΚΙΑ 41-60 (θεωρητικά, της πλάκας), την οποία είχε πάνω του το κινητό.

Δες παλιότερα posts των "Μυστικών του Κόλπου" - θα διαπιστώσεις οτι κάνει μια χαρά τη δουλειά της.

Παλιά έβγαλα όμορφες φωτογραφίες με μια SMENA SYMBOL και (κυρίως) με μια, επίσης σοβιετική και πάμφθηνη ΖΕΝΙΤΗ που αγόρασα σ' ένα παζάρι.

Πιστεύω ειλικρινά οτι τη φωτογραφία τη βγάζει το μάτι αυτού που τραβάει - όχι η ακριβή μηχανή.

Αν το θέλεις οπωσδήποτε, τότε βάλε κάτω τα ευρώ: θα ξοδέψω 200 /300 / 400... και πάρε όποια τύχει, χωρίς άγχος - γιατί ΟΛΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ!!

Πάντως,ψώνισε χωρίς τύψεις για τις κάρτες, γιατί...

"...δύσκολο να τα βάζεις με τις ορμές σου. Ψωνίζουν ό,τι λαχταρούν και το πληρώνουν με την ψυχή σου".

(Αυτό δεν είναι δικό μου, είναι του Ηράκλειτου: θυμώι μάχεσθαι χαλεπόν' ό γαρ αν θέληι, ψυχής ωνείται)

3:09 PM  
Blogger spyros said...

Πάνο, το σχόλιό σου ήταν φάρος.
Ειλικρινά...

4:25 PM  
Blogger Πάνος said...

help!

4:34 PM  
Blogger newManifesto said...

canon ixus 500

5:02 PM  
Blogger archive said...

Εγω εχω μια olympus FE 5500.Την ειχα παρει γυρω στα 400 ευρω.Εχει 5 MP και αρκετα καλο zoom.Χθες στην κυριακατικη(ναι,εμεις την τριτη τις παιρνουμε τις κυριακατικες,ασχετο)ειδα οτι o Κωτσοβολος ειχε την sony cybershot 7.1 ΜP 350 ευρω.Πολυ καλη τιμη για τοσα Mp.Τιμες μπορεις να συγκρινεις και εδω:http://www.skroutz.gr/

7:50 PM  
Anonymous Anonymous said...

sony cybershot w17 με θήκη και 2ο σετ μπαταρίες 350€ στο e-photo digital. 7.2 MP

9:06 AM  
Blogger spyros said...

Thanks People! You are σταρς!

10:07 AM  
Blogger Dr3amPush3r said...

5-6 χρονια τωρα ψαρευω στη προβλητα 86

Ξεκινησα με ενα καλαμι της πλακας το πιο φτηνιαρικο που βρηκα.
Δεν ειχα ιδεα απο ψαρεμα αλλα γουσταρα πολυ να καθομαι με τις ωρες ηλιο-βροχη περιμενωντας το τσιμπημα.Αρχισα λοιπον να βγαζω ψαρια.Μαθαινα σιγα σιγα ,τις συνηθειες τους, τις ωρες τους,τα τερτιπια τους.
Μεγαλες χαρες και συγκινησεις.
Απο το σπαρο βρεθηκα να πιανω τσιπουρα και αργοτερα ροφο και τελος σολωμο.
Οτι ειδος υπηρχε τριγυρω το επιασα με κεινο το παλιοκαλαμο.
Οι συγκινησεις οσο περνουσε ο καιρος λιγοστευανε.Τα ιδια και τα ιδια.
Εβλεπα και τους τριγυρω μου με τα special gear τους και αναρωτιομουν τι παει στραβα και το πρωτογνωρο thrill σταματησε.(οχι πως οι τυποι πιανανε καλυτερα η περισσοτερα ψαρια,αντιθετα).
Τσιμπαω λοιπον με τα πολλα και παω και τακουμπαω χοντρα και μ'αγοραζω το καλυτερο καλαμι.
Παω πισω στη προβλητα και μοστραρω.
Απολαμβανω ολα τα συγχαρητηρια των γνωστων για τον νεο μου εξοπλισμο κτλ.
Μα το ψαρι ολοενα και λιγοστο και απο συγκινησεις μηδεν και η λαμψη του νεου καλαμιου σιγοτρεμει.
Ναι βεβαια η μοστρα και τα συχαρηκια ενταξει σε ζαλιζουν για λιγο,νιωθεις οτι εισαι και γαμω τους ψαραδες μα που ειναι εκεινες οι αγιες αναμονες που ειναι κεινα τα αγια ψαρια της μνημης μου?
Που ειναι εκεινο το παλιοκαλαμο που οσο κι αν ψαχνω δεν το βρισκω στο υπογειο?

1:04 AM  
Blogger Mr.Folios said...

@Dr3amPush3r: !!!

2:26 PM  
Blogger spyros said...

@ Dreampusher: Wow -και επαναλαμβάνω- wow!!!

3:36 PM  
Blogger eryx-t said...

Αν μπορείς να ανεβείς σε DSLR (π.χ. CANON EOS350 ~€900) πηγαίνεις σε σαφώς ανώτερη κατηγορία. Μπορείς να υπολογίζεις ότι θα κρατήσεις τη μηχανή 4-5 χρόνια και τους φακούς παραπέρα. Με μια τέτοια μηχανή μπορείς να ψάξεις περισσότερο και μπορείς να υπολογίζεις ότι μια καλή σου φωτογραφία θα μπορεί να τυπωθεί και σε βιβλίο με καλή ποιότητα ή να γίνει poster. Βασικά με τις DSLR (και αρκετή μνήμη) μπορείς να φωτογραφίζεις σε raw format το οποίο είναι σαφώς ανώτερο.
Βέβαια πρέπει και να έχεις τη διάθεση και τη δυνατότητα να κουβαλάς ένα υπολογίσιμου βάρους, όγκου και αξίας αντικείμενο (ειδικά με τίποτε καλύτερους φακούς).

Ενώ μια compact είναι πολύ πιο ... compact. Μπαίνει και σε καμμιά τσέπη. Είναι σε όλα πιο light.

Μια ενδιάμεση λύση είναι η πολύ καλή Panasonic Lumix DMC-FZ5 (€435).

Εγώ είχα τη Nikon 5000 από τότε που πρωτοβγήκε (1/2002 είχε όσο έχει τώρα η 20D)και φέτος ανέβηκα σε EOS20D. Καλή ήταν η Nikon για την εποχή της. Κάποια στιγμή μετά από 3-4 μήνες σταμάτησε να δουλεύει, αλλά της άλλαξαν τα σωθικά της (μέσα στην εγγύηση) και έκτοτε δουλεύει κανονικά. Όμως η 20D είναι άλλη εποχή, άλλη κλάση, άλλη φάση...

[Στη διάθεσή σας για τυχόν απορίες :-) ]

3:31 AM  
Anonymous Anonymous said...

Παρε μια SLR με φιλμ και λιγοτερα θα δωσεις και καλυτερες φωτο θα βγαζεις και 30 χρονια θα την κρατησεις .......

10:26 PM  

Post a Comment

<< Home